zaterdag 5 juni 2010

Een klungelig afstraffinkje voor de VS

Gewoonweg een verschrikkelijk feit wat er zich afspeelt in de Golf van Mexico naar aanleiding van de ondergang van boorplatform Deepwater Horizon. Vooraf aan de ramp hadden diverse testen plaatsgevonden, waarbij bindende adviezen waren gegeven om de productie stil te leggen. Doch beslissingsnemers besloten anders. Met als gevolg dat er een eerste explosie plaatsvond op dit boorplatform op 20 april 2010 en het ook direct in brand vloog. Twee dagen later volgde nog een explosie en het boorplatform kwam zelfs tot zinken. Het ergste was, dat er 11 doden waren te betreuren. Door een technisch mankement in een afsluiter (blow out preventer), bleef op anderhalve kilometer diepte uit de boorput miljoenen liters olie stromen, wat nog steeds als een soort vuurloze napalm enorme ecologische en economische schade veroorzaakt. Met name de kust van de staat Louisiana ondervind veel schade. Veroliede wateren en moerassen, hevig beschadigde flora en fauna en de dreiging van zware financiële stroppen voor de visserij en toerisme-exploitatie aldaar.

In de media wordt er dagelijks gehakt gemaakt van British Petrol (BP), terwijl BP zich in allerlei kronkels heeft bewogen om het complexe diepzeese lek gedicht te krijgen. Wat je veel minder terugvindt in de media is, dat er meerdere partijen zijn betrokken in het hele wel en wee van de Deepwater Horizon. Feitelijk eigenaar van dit boorplatform is Transocean en BP leaset het van hen. Dit boorplatform is gebouwd door Hyundai Heavy Industries in Ulsan (Zuid Korea) en kwam in 2001 gereed. Dan speelt ook nog een onderaannemer, Halliburton genaamd, een cruciale rol met betrekking tot het (niet) functioneren van de afsluiter. Zelfs sijpelt er informatie door, dat de Amerikaanse federale onderzoeksdienst Minerals Management Service steken heeft laten vallen. Mogen we er vanuit gaan, dat niemand deze ramp op welke manier dan ook moedwillig heeft veroorzaakt? We gaan er vooralsnog vanuit, dat er sprake is van menselijk falen en verkeerde beslissingen. Toch? De onderste steen zal nog boven gehaald moeten worden en het zou goed kunnen, dat die dikke vette pisstraal van de media en ook die van Barack en zijn VS medeburgers dunner zal worden tegen pispaal BP. Voor zover het wordt toegelaten door de daar geldende mediacratie.

Wat me dan weer zo intrigeert aan de Verenigde Staten is, dat velen weer de bek vol hebben van afkeur en afschuw jegens een partij, waar ze altijd gretig met volle teugen gebruik van gemaakt hebben. De benzineprijs aldaar is gemiddeld $ 2,80 per gallon (3,8 liter). Dat is $ 0,74 per liter. En om u nog gefrustreerder te maken als Nederlander, is dat momenteel € 0,62 per liter benzine. Hoe lang is het geleden, dat wij € 0,62 betaalden voor een litertje Euro 95? De tranen schieten in je broek en sijpelend langs je benen zinkt het tezamen met je moed in de schoenen.

Maar trek gerust overmaatse schoenen aan, want het kan allemaal nog erger. Als de gemiddelde burger in de Verenigde Staten ergens goed in kan zijn, dan is het in spontaan vervallen tot ultiem simultaan navelstaren. Commissies, parlementaire enquêtes, protestmarsen, protestcomités en allerlei andere media geile gillers rijzen op uit het niets en allen laten geen mediamoment onbenut om een eerder gekoesterde, doch thans falende, partij zo snel mogelijk in diskrediet te krijgen. Barack blijft bulderen, dat BP alles moet betalen. Boycotten van de BP tankstations wordt gepredikt en gedaan. Velen degraderen BP tot een georganiseerde criminele bende en er wordt al aardig gelispeld, dat ze maar uit de markt moeten verdwijnen. Een heimelijke wens dat de kop opsteekt bij menigeen, geïnspireerd door de huidige koersdalingen van de BP aandelen.

Maar wat is het toch allemaal weer grotendeels een pompeus festijn der hypocrieten. Een kermis van impulsieve artiesten. De meeste kauwgomknauwers rijden rond in SUV’s, Pickup’s, Van’s en andere bombastisch grote brandstof slurpende vehikels. Alsof het een lust is. Ze betalen een nice price voor een litertje brandstof en ze verbruiken het dan ook gulzig en gretig alsof het eindeloos vanuit een bodemloze put gepeurd wordt. Wat maakt het uit? Lekker blijven karren met die barrels. Vandaar dat het ook noodzakelijk blijft de huidige wereldpolitiek en wereldvijandigheid te handhaven. En uiteraard met name in olieproducerende landen. Ach ja, probeer maar eens een duidelijk onderscheid te maken tussen vuile bebloede handen en vuile beoliede handen.
Nee, voorlopig komt er geen einde aan de hypocriete navelstaarderij. Het zit zowat in elke vezel van de gemiddelde VS burger. Mogen we het een klein beetje in ons hoofd toelaten, om deze spijtige ramp te zien als een klungelig afstraffinkje voor hun eigen gedrag. Ach, je mag het ook gewoon vergeten en wachten op het moment, dat de volgende escapade zijn intrede zal doen vanuit het land der onbegrensde mogelijkheden. Voor zolang dan maar . . . . welterusten!



© pamlenez

Geen opmerkingen:

Een reactie posten