En opeens als een donderslag bij heldere hemel, is daar de confrontatie, dat ook generaties een gradatie hebben en in elk geval een benaming. Nog enigszins acclimatiserende aan de benamingen van orkanen en stevige stormen, wat feitelijk beleefd wordt als een bijna infantiele manier van omgaan met gewone natuurlijke elementen, krijgen we ook generatie benamingen. Maar ach, als je alles een naam geeft, dan heeft het ook een lading en kan het ook als zodanig steeds in de annalen worden opgenomen. Belachelijk, maar toch.
En dan nu ook met generaties. Ook een natuurlijk verloop van de mens in z’n overdracht van generatie tot generatie. En uiteraard waarin wel steeds veranderingen plaatsvinden, die we benoemen in de term tijdsgeest. Veranderingen, waarbij elke generatie opeens een naam moet dragen en ook nog eens behoorlijk gedefinieerd moet worden. Belachelijk, maar toch.
Het blijkt, dat we thans zitten met de Generatie Z. Dit zouden de kinderen zijn, die geboren zijn tussen 1997 en 2012. En als we de insiders moeten geloven, heeft deze generatie kinderen geen al te positieve reputatie. Schertsende namen, zoals patatgeneratie, beeldschermgeneratie, pretparkgeneratie en/of pampergeneratie, passeren de revue. Maar daarentegen worden ze ook weleens de i-generatie of Einsteingeneratie genoemd, daar ze wel ontzettend vertrouwd zijn geraakt met massa’s aan data en vele hulpmiddelen, zoals PC’s, tablets en smartphones. Één groot euvel is wel, dat ze nauwelijks of geen parate kennis bij zichzelf weten te genereren. Zonder die hulpmiddelen zijn ze grotendeels vleugellam. Okay, het is een bepaalde generatie, maar hey……. ze worden opgevolgd door weer een andere generatie, die na 2012 zijn geboren. En hoe gaan we die benoemen?
Even voor de goede orde. De Generatie Y zijn dus de welbekende millennials. De voorgangers van de Generatie Z. Zij zijn geboren tussen 1980 en 1995 en hebben ook een bepaalde reputatie. Wat eigenaardigheden van hen zijn, dat ze nogal verwend zijn, moeite hebben met gezag, lui zijn en ook zeer ongeduldig. Uiteraard heeft deze generatie wel een behoorlijke overgang ondergaan met betrekking tot de digitale wereld. Van een prille ICT wereld naar een totale digitale data wereld. Daardoor hebben ze wel een bepaalde flexibiliteit en brede interesse weten te genereren. Dat dan weer wel.
En ja! Zo is er ook een generatie voor de Generatie Y en uiteraard krijgt deze de benaming Generatie X. Je verzint het niet, hè? Nee, echt waar! De Generatie X behelst de geborenen van 1960 tot 1980. En uiteraard hebben die ook een definitie (lees: reputatie) gekregen. De Generatie X is opgegroeid in de overgangsperiode tussen het analoge en het digitale tijdperk. In het begin vooral sceptisch over alles wat er maar op het vlak van elektronica werd bereikt. Vaste telefoons i.p.v. de draadloze GSM’s (voorloper van de smartphones). Internet en sociale media bestonden nog niet.
Helaas ben ik van een leeftijd (geboren in 1959), waarbij ik nog niet in een generatie hokje ben gestopt. Nog niet. Hoewel, ik zou een babyboomer kunnen zijn, maar ik heb 1 broer en heb zelf ook 2 kinderen. Weinig babybooming, lijkt me. Maar het is eigenlijk hilarisch en tegelijkertijd totaal van de pot gepleurd, dat heden ten dage er hard geroepen wordt, dat we allemaal gelijk zijn als mens en in de tussentijd voor bijna alles hokjes aan het genereren zijn. Weet iemand nog wat al die letters van de LHBTA…….(het moeten er waarschijnlijk meer zijn) allemaal betekenen?? Belachelijk, maar toch.
Enfin! Al die benamingen zijn eigenlijk gewoon gebakken lucht en nogal zeer generalistisch van karakter. Een uit 1959 zijnde zogenaamde babyboomer (ik dus) heeft nota bene meer verstand van de digitale wereld (applicaties, data, internet en social media) dan een nitwit uit de Generatie Z. En daarbij ook nog eens een dosis meer parate kennis. Houd dat in gedachte. Met het alles in hokjes stoppen en de hokjes voorzien van allerlei uiteen liggende benamingen en definities, wordt alleen maar nog meer polarisatie in de hand gewerkt. Met daarnaast de steeds toenemende surveillance maatschappij door toenemende globalistische politieke beleidsdictaten, zal de anonimiteit en privacy steeds verder afbrokkelen. We verkeren in een hevige anonimiteitsanomalie. De vraag is waarom wij dit blijven toelaten?
We zien het waarschijnlijk niet in, dat we in een progressief denkende fase zijn verzand geraakt, waarbij een versneld proces van zelfdestructie zich doet ontwaren. De veranderingen zijn geen verbeteringen. Vergeet niet de geborenen na 2012, de nog naamloze generatie. Geef ze geen naam of definitie. Geef ze een gewoon leven met anonimiteit. Laat ze gewoon niet gelijk zijn aan elkaar, maar gewoon leven met elkaar. Geen hokjes meer.
© pamlenez
08-08-2022
Geen opmerkingen:
Een reactie posten