zondag 8 december 2013

Goden blijven gevangen in fantasie



We kennen allemaal wel de alom bekende kreet “fantasy fills reality”. Het was o.a. Jules Verne die ruim 100 jaar voor de daadwerkelijke reis naar de maan al over een dergelijke mogelijkheid schreef. Dit werd toen (1868) als een ongelofelijke fantasie bestempeld, maar deze fantasie heeft zeker geleid tot de feitelijke realisatie. Ook uiteraard dankzij de sterke ontwikkeling van de wetenschap. En zo zijn er vele fantasieën geweest, die er toe hebben geleid dat ze in de realiteit, middels de wetenschap, werden bewaarheid. In de ruimtevaart, in de medische wereld, in de biologie, in de techniek en op vele andere gebieden hebben fantaseren, denken en doordenken geleid tot geweldige uitvindingen. Dus ja! Je kunt met een gerust hart zeggen “fantasy fills reality”.
 
Maar toch blijken er hierin ook grenzen te zijn. Uiteraard! Er zijn ook heel veel fantasieën, die behoorlijk doorgeslagen zijn en waarvan men gevoeglijke wijs kan verwachten dat ze nooit in de realiteit zich kunnen en zullen manifesteren. Soms is het best wel eens lekker om op een ongebreidelde manier te kunnen fantaseren. Meestal zijn we onszelf dan ook wel bewust, dat het nimmer in de realiteit tot uiting zal komen. We noemen dat heerlijk dagdromen of ook wel het gewoon op zijn vrije beloop laten gaan van onze fantasieën. Meestal! Doch zijn er uitzonderingen. Er hebben zich helaas fantasieën ontsproten, die voor de mensheid al vele honderden zo niet duizenden jaren lang nadelige gevolgen hebben gegeven. Fantasieën die vele mensen deden verdwalen en verzwelgen in dictatoriale macht, onderdrukking, angst, misbruik en goedgelovigheid.
 
Uit vele ongebreidelde hersenspinsels zijn vele duizenden jaren geleden allerlei onzichtbare figuren verzonnen, die een bijzondere macht en kracht zouden hebben. Destijds lag het gemiddelde intelligentiepeil en het intellectuele niveau veel en veel lager dan heden ten dage. Deze onzichtbare figuren werden goden genoemd. In een later stadium, nog ver voor het jaar nul, zijn er allerlei schriften en boeken geschreven, waarin die ongebreidelde fantasie werd vastgelegd. Toen waren vele goden niet meer te fantaseren, maar werd er over het algemeen nog maar één onzichtbaar figuur gefantaseerd. Wat later zijn er nog meer boeken geschreven, waarin bepaalde personen werden verheerlijkt, omdat ze (on)waarschijnlijk de betreffende onzichtbare figuur gezien zouden hebben of er zelfs een babbeltje mee gehad zouden hebben. Deze fantasie houdt spijtig genoeg nog vele miljarden mensen mentaal in de tang. Deze fantasie leidt nog steeds tot agressie, moorden en oorlogen. Kort samengevat; een fantasie als een aanhoudende nachtmerrie.
 
Gelukkig is de mensheid qua intelligentie en intellect zich steeds beter gaan ontwikkelen. De wetenschap (m.n. darwinistisch) verteld ons steeds meer over de oorzaak, zin en voortgang van het/ons leven. De visies worden steeds meer lucide. De mensheid heeft al zo lang moeten hikken tegen onzinnige woorden, zoals godslastering en blasfemie. Hoe kan je nou iets beledigen of belasteren dat onzichtbaar en feitelijk gefantaseerd is. Het is daarom echt een verademing, dat die onzinnige middeleeuwse wet (Wetboek van Strafrecht, de artikelen 147, 147a en 429bis. Wetboek van Strafrecht BES, de artikelen 153 en 448bis), zijnde het verbod op godslastering, eindelijk uit het wetboek gedonderd wordt. Goden zijn niks meer dan onzinnige hersenspinsels, die gevangen zitten in de fantasie van sommigen. En die sommigen zijn ook gevangene van hun eigen fantasie.
“Fantasy fills reality” blijft een mooie slogan, doch soms mag er bij tijd en wijle gekozen worden voor een aangepaste slogan, te weten “reality kills fantasy”. De era van de ultieme homo sapiens mag aanvangen. Als we maar mensen blijven. Menselijke mensen voor elkaar.



© pamlenez
08-12-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten