zaterdag 20 oktober 2012

De geschiedenis herhaalt zich ongewenst


The history repeats. Het verbaast mij enigszins, dat wij in Nederland niet wensen te leren van onze fouten in het verleden. Wij hebben de fases reeds ondergaan van verplichte godsdienstleer (m.n. christelijk) binnen onze maatschappij en onderwijs tot en met de huidige bewegings- en keuzevrijheid ten aanzien van bestaande godsdiensten. De vroegere verplichte lering heeft alleen maar tot weerstand en ontwakende intelligentie geleid. Goden en godsdiensten raakten tanende, door de gezonde drang van de mens naar waarheidsvinding.

Maar we willen nog steeds niet inzien, dat klassieke boeken, zoals o.a. de bijbel, de koran en de thora niet meer zijn dan door mensen geschreven werken, waarin o.a. discriminatie een grote onmenselijke factor speelt. Waarom toch de overexposure blijven geven aan deze boeken. De opgeblazen theologiën c.q. godsdienstleren blijven zich manifesteren. Het relatief jonge boek, Koran genaamd, is weer het zoveelste boek, dat het predicaat wetenschap bij deze en gene heeft verkregen en waar vele mensen over peinzen en prediken. Wetenschap en waarheid zijn twee verschillende begrippen. De waanzinnige en evenzo bizarre fantasieën over goden in de verschillende bekende boekwerken behoren niet eens tot de twee genoemde begrippen.


Ik respecteer de kennis en kunde van de heer Nico Landman, doch lezingen over zijn materie kunnen mijns inziens beter voortaan plaatsvinden in bibliotheken of andere boekgerichte presentatieomgevingen. Geloof kan beter niet meer als wetenschap aangemerkt worden. Het is een overtuiging op basis van een boek. Vrij om voor te kiezen of te negeren. Geen vak om binnen het onderwijs te handhaven. We hebben in de geschiedenis genoeg geleerd over de gevolgen van godsdiensten (m.n. machtsmisbruik en onmenselijkheden). En als we dan toch het onderwijs willen vervuilen met een dergelijke onwetenschap, dan absoluut niet zonder de daarbij noodzakelijke controverseleer.

Deze reactie is geschreven (16-09-2010) naar aanleiding van een gehouden lezing, waarvan op de site van Studium Generale (Universiteit van Utrecht) een verslag is gemaakt. Deze reactie staat ook op betreffende site.
http://www.sg.uu.nl/2010/09/16/de-koran-op-school-kan-het-in-nederland/#comment-240


pamlenez ©
16-09-2010

2 opmerkingen:

  1. hoi pamlenez, een hele goede column met een duidelijke stellingname en kordaat geschreven. ik heb zelf destijds ook meegedaan met dit thema bij SGUU. Ze hebben leuke thema's en zeer stimulerend om in te zenden. Groet, Ton van Rhenen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor 't compliment. Studium Generale is inderdaad zeer stimulerend met zijn thema's. Ik heb ook een aantal keer deelgenomen. Heb je ook een weblog o.i.d.?

    BeantwoordenVerwijderen