zondag 9 mei 2010

Adam op de Dam in Amsterdam

Jawel hoor. Stichting Ideële Reclame ziet graag meer vertrouwen in de aardige mens. Doch zie hoe achterdocht en angst latent sterk blijven verborgen in een klein hersenkrochtje bij menigeen.
Ik refereer aan het onbegrip dat thans hoogtij viert naar aanleiding van de recente dodenherdenking in Amsterdam. Terwijl het Openbare Ministerie voorlopig zijn stinkende (!) best doet om de betreffende 39-jarige zwerver, Adam genaamd, zo zwaar mogelijk te bestraffen, wordt er compleet voorbijgegaan aan het brede perspectief. Hij moet volgens het OM een behoorlijke delinquent zijn met heel wat op zijn kerfstok. Hij moet en zal naar het cachot. Coûte que coûte.
Niet degene, die als eerste het verfoeilijke vooroordeel had over de mens Adam, hem verkeert inschatte en het vertrappen van de aanwezige medemens aanving en deed escaleren. Alsof Adam’s woorden werden geïnterpreteerd zijnde de ontsteking van een kilootje Semtex.

Een nobel streven van SIRE om achterdocht zo goed mogelijk weg te krijgen jegens de aardige mensen. Helaas mis ik in de spot de nodige logische elementen van oorzaak en gevolg, waardoor niet alleen de aardige mens grotendeels onbegrepen zal blijven, maar ook de andere mens.

Het is toch compleet van de pot gedonderd, dat onbegrip van velen zo makkelijk op het conto van een individu kan worden gezet. Terwijl de angst en achterdocht regeert bij menigeen, blijft het dus gerechtvaardigd, dat zij, zoals met de recente dodenherdenking, zich in hun overlevingsdrang alles kunnen permitteren. De vergissing vanuit een massa kan dan worden uitgegumd door de veroordeling van een onbenullig individu. Ja, dat is Adam. Onbenullig! Hij heeft zelfs zijn excuses aangeboden. Excuses voor zijn onbenulligheid en de compleet onverwachte gevolgen. Excuses voor het complete opgefokte gedrag van menigeen in de aanwezige massa.

Ik ben benieuwd of iemand het lef heeft om op te staan uit die massa, om enigszins zijn schuld te durven openbaren. Ik zou het nobel vinden en zou het evenmin strafbaar achten. Ik zal er geen begrip voor hebben, maar ik kan het wel begrijpen. En ja, Adam wordt de “rabbijn” genoemd. Of misschien is hij een idi-jood, maar hij is mijns inziens niet schuldig aan het onbegrip en de commotie van de latent angstige massa.

Mijn advies naar de rechter-commissaris en officier van justitie; jullie tijd is kostbaar. Te kostbaar voor dit. Amsterdam heeft "betere" delinquenten te vervolgen.
Mijn advies voor de massa; althans voor de vele mensen, die nu in zichzelf ontdekt hebben onderhevig te zijn aan impulsen van achterdocht en angst, niet meer deel te nemen aan massale happenings. Blijf thuis! Dan kan je jezelf ook niet meer schuldig maken aan onnodige paniek met alle gevolgen van dien.
Mijn advies aan Adam; Blijf vooral doorgaan met schreeuwen, want velen hebben je waarschijnlijk nog niet goed begrepen. Maar doe het dan in de woestijn. Daar blijft het langer dan 2 minuten stil.


© pamlenez

Geen opmerkingen:

Een reactie posten