donderdag 15 juli 2010

Niet alleen het Haïti hiaat

Op 12 januari dit jaar om ± 17.00 uur werd Haïti hevig getroffen door zeer zware aardbevingen. De zwaarst gemeten beving bereikte een 7.0 op de schaal van Richter. Een ontzettend kolossale schade her en der in het land was het gevolg. Miljoenen ontheemde mensen, vele doden en vele gewonden waren het desastreuze gevolg. Het land, waar de armoede, corruptie en ongelijkheid waarschijnlijk nog niet pijnlijk genoeg waren ter terging van het volk en dus moeder aarde ook zo nodig nog haar negatieve natuurlijke elementen er op los moest laten. Kommer en kwel alom.

Het resulteerde in elk geval tot een zeer snelle beweging van de goedheid van vele mensen elders in de wereld. De media, de hulporganisaties, de postbus “huppelepup” organisaties, de charitatieve instellingen en alle andere instanties, kwamen wederom intensief in beweging. Zij bezaten immers de capaciteit om met bloedspoed zoveel mogelijk geld bijeen te graaien en wisten dan ook niet snel genoeg, samen met de sensatiemedia, hun resumés van ellende aan de wereld te etaleren.

Tot welke feiten heeft het nu geresulteerd? Het goede hart van de gemiddelde wereldburger ontwaarde zich weer als een “huilend sponsje” en werd er weer aardig in de buidel getast. Ware het niet direct uit de portemonnee van de wereldburger zelf, dan wel indirect middels aanvullende overheidsgelden (het belastinggeld van die wereldburger). Dus iedereen heeft betaald, of je het nu wel of niet wilde. En wat heeft het opgeleverd? Nou ja, opgeleverd?

De leuke som van bijna 8 miljard euro is bij elkaar gebracht door de internationale gemeenschap. Nou, daar is toch wel het één en ander mee te herstellen voor zo’n relatief klein landje met ruim 9 miljoen inwoners. Niets blijkt minder waar te zijn. We zijn nu een half jaar verder en blijkt, dat van de toegezegde financiële som pas 2% daadwerkelijk op het Caribische eiland terechtgekomen is. We hebben het over 160 miljoen euro van de 8 miljard euro. Het moet niet gekker worden.

De scepsis is nu helemaal ten top aan het stijgen door het nieuws van CNN, daar journalisten een aantal gesprekken hebben gehad met chirurgen en overige medische stafleden aldaar. Nu blijkt, dat steeds meer medische locaties moeten worden gesloten. Er komt gewoonweg geen geld meer binnen, de fondsen lopen leeg en er ontstaat langzaam maar zeker een tekort aan goed medisch personeel. Een lichtelijk ongebreidelde, maar ook wel terecht sarcastische opmerking wordt door de journalist gemaakt; “waarom sluiten? Er is toch meer dan genoeg geld!”’. Waarop de chirurg met enige frustratie kenbaar maakt; “Oh ja? Waar is het dan?”.

De ellende zit ‘m in de structuur. De grote logge structuur van financiële en fysieke hulpverlening wat vanuit de hele wereld door vele landen separaat wordt gerealiseerd. Vele landen met elk hun vele instanties, die je kunt zien als allemaal kleine pijpjes, die gericht staan op Haïti. Uiteraard het ene pijpje dikker dan de andere. En de lengte van vele pijpjes zijn ook nog eens zeer groot. Net zoals bij warmtetransportleidingen, kun je dan de nodige rendementverliezen lijden. Ja, u voelt ‘m al aankomen.
Ja, inderdaad. De gewraakte structuur geeft gewoon ruimte voor het laten hangen van vele gelden aan de strijkstok. Dieven en zakkenvullers spelen eenvoudig een redelijk latente rol in deze structuur.
Uiteraard ligt de slechte organisatorische structuur zelf ook ten grondslag aan de onvoldoende voortgang van hulp aan Haïti, maar de realiteit is wel, dat het rendement voor Haïti beduidend lager ligt dan die van een gemiddelde warmtetransportleiding (± 72%). Met recht kan dit het Haïti hiaat genoemd worden. Maar een schrale troost. Uw hulpverleningsgeld kwam vroeger al nimmer volledig aan en dat zal in de toekomst ook wel zo blijven. Laat dit alleen maar stof tot nadenken zijn en doorprik enigszins het surrealisme van de zielenknijpers en collectanten op TV’s en aan deuren.
Geven is goed, doch neem zonder scrupules het besluit tot al dan niet doneren. Er wordt in die wereld ook gerotzooid en gestolen zonder scrupules.
Wake up!


© pamlenez
15-07-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten