donderdag 1 juli 2010

Het orakelen en verwetenschappelijken van voetbal

Het is toch allemaal wat! Het is allemaal niks!
Om als fervent voetballiefhebber nog steeds op de TV de vervuiling te bemerken van figuren zoals Johan Derksen en z’n gesjeesde lolbroek en kompaan Wilfred Genee. Maar evenzo ook alle andere betweters en gekunstelde analisten, die steeds uitgenodigd worden om het publiek er op te wijzen hoe goed en/of hoe kloten het Nederlands elftal draait. In elk geval meten ze zichzelf de arrogantie aan ten telkenmale te vertellen, dat het anders moet en wel zodanig, zoals “lul de behanger” het zelf uitlegt. Ze komen met hun smoel op TV en pretenderen de alom wetende messias te zijn.

Hoelang zijn we nog bereid populariteit te geven aan figuren, zoals de semi seniele hoofdredacteur van Voetbal International, met zijn 13 in een dozijn verhalen, die het niveau niet weten te ontstijgen van bizarre soaps zoals Coronation Street en As the World turns. Al heb je 10 afleveringen achter elkaar niet meer gezien, je hebt dan niets gemist. Elke keer hetzelfde geneuzel.
Wanneer kappen ze een keer met die zompige analyses en vertellingen, waar de gemiddelde voetballiefhebber en voetbalkenner feitelijk niets aan heeft. En zeker niet het Nederlands elftal.

Ja, het gaat nu om het Nederlands Elftal. We hopen dat de coach, zijn staf en alle spelers er alles aan gedaan hebben en er alles aan blijven doen om zover mogelijk te kunnen komen. Alleen ZIJ staan ervoor en ZIJ moeten het maken. Geef ze je zegen, want de bal blijft toch rond en van plastic, de doelen rechthoekig en zonder camera’s en de FIFA-wereld slechtziend en malafide.
En van alle profetie en afkeur van de zogenaamde TV-connaisseurs moeten ze één grote staaf maken en in de ster van de bovengenoemde seniele opperlullo steken. Hij schijnt er zelfs op te kicken.

Worden we uitgeschakeld? Dan mogen verdriet en boosheid er dan best wel even zijn en daarna draait de wereld toch weer gewoon door. Even allemaal lekker genieten van de vakantie en dan weer de focus op de volgende EK over twee jaar in Oekraïne en Polen.
Het leven gaat gewoon door. En zo ook die schitterende sport, voetbal genaamd.
Helaas gaat ook het orakelen en verwetenschappelijken van de voetbalsport door. Zeker, zolang de Laurel en Hardy “filosofen” van de voetbalsport niet van de buis geweerd worden.
Even voor de goede orde. Wilfried en Matthijs zijn vooralsnog uitzonderlijke knakkers in de sportwereld. Daar zouden de malloten een puntje aan kunnen zuigen.

Enfin, heb je weinig affiniteit met voetbal, dan is misschien RTL Voetbal (VI Oranje) juist wel heel leuk. Een redelijk leuk humoristisch programmaatje op het niveau van “Who is the boss” (1988).
En toch is die Rene van der Gijp een heerlijk vrolijk mens. Hij bezigt een schitterende luchtigheid. Zodra je hem een half jaar in een sanatorium zet om te genezen van de bizarre invloeden van Genee en Derksen en hem dan het hele programma laat overnemen, denk ik, dat je dan pas echt iets leuks krijgt. Echte humor en relativering in een voetbalsportprogramma. Rene, jongen, ga er eens voor! Ik denk, dat je er velen een groot plezier mee zal doen. Voetbal en de Gijpse kijk. Yes!

En Wilfred, jongen, ga lekker in een circus werken. Als pratende lama of iets dergelijks. En Johan, kerel, overweeg een vervroegd pensioen en opname in het Hans Dorrestijn Bejaardencentrum.
Of overweeg beiden een wereldreis en begin op West-Papoea. Misschien dat de inwoners aldaar jullie wel pruimen. Al dan niet voorgekookt.
Alvast een prettige reis en de mensen aldaar een goede appetijt!



© pamlenez
01-07-2010

1 opmerking:

  1. Hallo Pamlenez,

    Ik zie op mijn blog dat je me volgt. Wat aardig, alleen ... wie ben je? Ken ik je of ben je zomaar toevallig op mijn weblog gestuit? Wellicht komt het omdat we dezelfde manier van schrijven hebben of dezelfde soort onderwerpen aansnijden? Ben benieuwd naar je reactie.

    groet,

    joost walter

    BeantwoordenVerwijderen