zaterdag 10 juli 2010

Niet meer dan een oranjegekte

In 1988 brak de pleuris uit. Het Nederlandse volk was geheel in extase. Gemeentelijke malloten kwamen op het idee, een rondvaart te organiseren door de Amsterdamse grachten. U begrijpt wel, dat het gaat over de huldiging van het Nederlands elftal naar aanleiding van het behaalde Europees kampioenschap voetbal in West-Duitsland.
Het was uiteraard een grootse happening, waarbij de euforie welig tierde tot een ongekende climax. Allerlei boten werden beklommen en er werden allerlei rare en gevaarlijke capriolen uitgehaald door feestgangers, die geheel flipten door een overdosis aan uitgelatenheid. Doch was het, na het feestgedruis, wel behoorlijk wonden likken voor de vele gedupeerde (woon)booteigenaren. De boten waren geheel of gedeeltelijk beschadigd en/of gezonken. Helaas schijnt de gemeente ook redelijk karig geweest te zijn in de vergoeding van de geleden schades. Maar toch, het was een unieke beleving en dat mag dan de veiligheid en andermans eigendommen wel overrulen. Toch!?

Opnieuw heeft de Amsterdamse gemeente nu besloten, indien Nederland wereldkampioen wordt in Zuid Afrika, de huldiging wederom plaats te laten vinden in de Amsterdamse grachten. Nu hebben ze wel toegezegd, dat er een behoorlijke politionele bewaking opgesteld zal worden en dat alles in het werk gesteld zal worden, zodat geen mens op welke boot dan ook zal klimmen. Nou, succes dan, want reken maar dat de massale feestgangers weer als stuiterende gelukzalige “voetbalfans” de grachten van Amsterdam zullen veroveren. En geef ze eens ongelijk. Stel dat het op de geplande dinsdag een hete dag wordt. Grachten. Water. Uhhh, moet ik nog iets meer uitleggen.
Ik houd mijn hart vast, als het zo ver gaat komen. Maar ja, het is nu eenmaal besloten. Have fun!

Maar waar haalt eigenlijk de gemeente Amsterdam het gore lef vandaan om heel de huldiging naar zich toe te trekken. Moet dat niet feitelijk gedaan worden in de voetbalhoofdstad van Nederland.
Nou, dat is Amsterdam al een tijdje niet meer. Nee, ik heb het nu over Enschede. Vorig jaar was dat Alkmaar en een aantal keren daarvoor Eindhoven.
Maar goed. Het zou nu dus Enschede moeten zijn. Je hebt daar dichtbij een vliegveld, een hele mooie natuur en de nodige leuke weggetjes, waar we onze geweldige voetbalhelden kunnen aanschouwen en fêteren.
Zou het weer een prestigedrift zijn van het toch al chauvinistische Amsterdam, dat zichzelf nu de kans niet wil laten ontnemen om internationaal lekker weer in de belangstelling te kunnen komen?!

Heel Nederland is de afgelopen weken schitterend fel oranje geweest. Dus eigenlijk kan overal in Nederland de huldiging plaatsvinden. Maar ja, er is gekozen voor de stinkende grachten van Amsterdamned en dus niet voor de mooie contreien van Enschede, waar het meest mooie en uiteraard ook veilige voetbalvuurwerk heeft plaatsgevonden in het afgelopen voetbalseizoen.
We leggen ons er maar bij neer. Twentenaren zijn nuchtere relativerende mensen, net zoals die heerlijke Brabanders. Ach, het is tenslotte toch niet meer dan een oranjegekte.
Nog één keer zinderen en dan worden ze in de boot genomen.



© pamlenez
10-07-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten